Η Ιστορία μας

Το όραμα για τη δημιουργία του κτήματος «ΑKRATHOS» στην ορεινή Χαλκιδική ξεκίνησε το 2007 με τη συνεργασία δύο φίλων και συνεργατών, του Μπάμπη ΜΠΕΚΡΗ, προερχόμενου από οικογένεια αμπελοκαλλιεργητών στη Μεσσηνία, και του Νάσου ΦΕΛΩΝΗ, που συμπορεύτηκαν για να δημιουργήσουν σύγχρονους αμπελώνες σε μία περιοχή με εδαφοκλιματικές συνθήκες που να επιτρέπουν την παραγωγή ποιοτικών οίνων. Στην πορεία τους αυτή, το σχήμα έγινε σταδιακά πολυμετοχικό με την παρουσία και συνεταίρων από το εξωτερικό, όπως ο Dwight ANDERSON από Νέα Υόρκη, ο Μάρκ ΡΑΧΩΒΙΔΗΣ από Λονδίνο αλλά και από την Ελλάδα ο Κώστας ΠΟΛΥΖΟΓΩΠΟΥΛΟΣ, όλοι τους καταξιωμένοι επαγγελματίες από χώρους διαφορετικούς από την οινοποιία αλλά με μεγάλη αγάπη για το κρασί.

Ο κύριος στόχος ήταν και είναι η δημιουργία και η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας από Ελληνικές ποικιλίες, οι οποίοι να ενσωματώνουν τα χαρακτηριστικά ενός εξαιρετικού «terroir». Το ιδανικό περιβάλλον βρέθηκε μετά από εξαντλητική και στοχευμένη έρευνα στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα, στην ορεινή Χαλκιδική στον Δήμο Αριστοτέλη στην περιοχή του ιστορικού “Ακάνθιου Οίνου”. Το 2008, αγοράστηκαν τα πρώτα 50 στρέμματα σε υψόμετρο 600 μέτρων. Εκεί οι ήπιες μεσημβρινές και χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες, οι δροσεροί άνεμοι από τα γύρω βουνά με τη θαλάσσια αύρα από τους γειτονικούς κόλπους (Ιερισσού και Αγίου Όρους) αλλά και το «φτωχό» σχιστολιθικό έδαφος, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή άριστης πρώτης ύλης.

Το 2009 ξεκίνησε η εγκατάσταση των αμπελώνων του κτήματος. Στις εργασίες προσαρμογής του ανάγλυφου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η φύτευση και η απορροή των όμβριων υδάτων, βασική μας φροντίδα ήταν ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και η ανάδειξη του μοναδικού αμπελουργικού τοπίου. Το 2014 ξεκίνησε η κατασκευή του οινοποιείου ενώ ο αμπελώνας συνέχισε να επεκτείνεται φτάνοντας πλέον σήμερα τα 70 στρέμματα. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και βρίσκεται πάνω στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Αρναία με την Ιερισσό και Ουρανούπολη προς το Άγιο Όρος.

Δήμος Αριστοτέλη,
Χαλκιδική.

7ο χλμ οδού,
Παλαιοχώρι - Πυργαδίκια
Τ.Κ. 63076

T +30 2372771506
T +30 6986762967
T +30 6940797853

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.